Projektinfo

BroNet - fiberföreningen i Brodalen med omnejd!

Projektinformation

 

Fibernätet byggs från en punkt där det redan finns fiber ut till alla intresserade fastigheter och företag, föreningen gräver fram till tomtgräns och du får hjälpa till med grävning på din egen tomt, föreningen står för allt material som slang, markerband och fiber.

 

Alla som har aktiv fiber får en mediaomvandlare monterad i huset - för de som tecknar gruppavtal så ingår denna i månadskostnaden - de som har öppen fiber betalar 1000 kr.

 

Tecknar du gruppavtal för TV/Telefon/internet så levererar tjänsteleverantören den utrustning som behövs med 1 TV-box och trådlös router.

Den som har öppen fiber får själv köpa denna utrustning.

 

Här kan du se områdeskarta

Anslutning av fastighet

Instruktion för nergrävning av fiberslang, installation av kopplingsbox och anslutning inom/utomhus. (Kan kräva att webläsaren förstoras). Samma instruktion kommer att delas ut tillsammans med kopplingdosorna.

 

Grävning på egen tomt

1. När entreprenören passerar din fastighet lägger han tomslang och kabelmarkeringsnät på lämpligt ställe som räcker fram till huset.

 

2. Slangen är 16 mm och ska grävas ner i jorden eftersom slangen inte är UV-beständig. Det är lämpligt att lägga slangen på ca 30 cm djup. 10-15 cm ovanför slangen läggs ett grönt kabelmarkeringsnät.

 

Tänk på att återfyllnadsmaterial inte får skada slangen, är det mycket sten så rekommenderas att lägga fiberslangen i skyddsslang. Skyddsslang gäller även om det inte går att lägga slangen tillräckligt djupt. Föreningen står inte för skyddsslang utan det köper du själv vid behov.

 

3. Det är mycket viktigt att undvika skarpa böjar på slangen för att underlätta fiberblåsningen och inte skada fibern, radien ska vara minst 50 cm.

 

4. Vid husväggen ska både slangen och den lilla ståltråd som är fäst vid kabelmarkeringsnätet sticka upp ovan jord. Fäst ståltråden mot slangen så den är lätt åtkomlig (tråden används för sökning vid markering av fibern).

 

5. Fastighetsägaren är även ansvarig för att montera en anslutningsbox på utsidan av huset. Borra snett igenom husväggen inifrån och ut (12 mm borr, borra uppifrån och nedåt) och dra den vita fiberkabeln igenom husväggen. Mot husväggen monteras sedan anslutningsboxen på 50-150 cm höjd. Anslutningsboxen är en liten dosa på ca 15*20 cm. (Behöver ni hjälp med montering av boxen så kan ni kontakta Kennet Fors, 0703-41 02 19. Ersättningen görs upp med Kenneth.)

 

Tänk på att du själv ansvarar för all grävning på egen tomt!

Anlitar du någon för att gräva är detta jobb berättigat till ROT-avdrag.